Söz Uçmaz, Yazıya Dönüşür!

İnsanlar okuduklarının %10’unu aklında tutabilirken dinlediklerinin %20’sini akılda tutabilir. Ama çoğu zaman gelecekte işimize yarayacak bölüm, akılda tutulamayıp kaybolan bilgilerimizdir. Bunu önlemek için okuduklarımızı yırtıp atmamaya, dinlediklerimizi not etmeye ihtiyacımız vardır.

Günü 24 saatten uzun bir süre yaşanmak zorunda olduğumuz günümüz hengâmesinde her zaman, her şeyi kâğıda geçirme imkanımız olmamaktadır. Bu sorunu aşabilme noktasında teknoloji yine imdadımıza yetişmekte.

Bu yazımızda klavye kullanmadan yazı yazmanın nasıl mümkün olduğu üzerinde duracağız.

Klavye kullanmadan sözlerimizi yazıya geçirme teknolojisi ilk zamanlardaki aksaklıkları atlatarak epey kullanışlı hale geldi. İlk sürümlerde karşılaştığımız yazım hataları minimize edilerek son derece isabetli tercihlerle, insanların ihtiyacını karşılama noktasına ulaştı.

Bu konuda internette araştırma yaptığınızda pek çok yazılımda karşılaşacaksınız. Bunların bazıları müstakil yazılımlar iken bazıları program içinde bir eklenti halinde karşımıza çıkmakta. Bu programların bir kısmı çevrim içi hizmet vermekteyken bazıları herhangi bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanıcılara hizmet verebilmekte. Çevrim içi uygulamaların kullanıcıya güncelleme yaptırmak gibi bir külfeti olmadığı için çevrim içi uygulamalar daha kullanışlıdır.

Online hizmet veren uygulamalardan en bilindik olanı ise Google Doc eklentisinin içinde yer alan sesle yazma eklentisi. Bu eklentinin kullanımı son derece basit ve işlevsel. Diz üstü bilgisayardan herhangi bir donamına ihtiyaç duymadan masa üstü bilgisayarında ise bir mikrofon marifetiyle söylediklerimiz yazıya geçirilebiliyor.

Google Doc sitesine erişim sağlanarak Google hesabınızla giriş yapılıp açılan sayfada sağ alt köşede kırmızı yuvarlak butona tıkladıktan sonra boş sayfa sekmesinden yeni yazı sayfasını açıyoruz. Açılan sayfadan üst menüden araçlar sekmesinden sesle yazma yazısına tıkladıktan sonra sayfanın sol üst kısmında beliren mikrofon butona tıklayarak sesle yazmaya başlayabiliriz.

Buton kırmızı dönüştüğünde konuşmaya başlayabilir. Metinin bir bölümü söyledikten sonra ara vermek için tekrar aynı butona basabilirsiniz. Zira program noktalama işaretlerini kullanmadığı için ara sıra mola vermekte fayda var.

1 Yanıt

  1. 19 Ocak 2023

    […] Söz Uçar Yazı Kalır! bu da ayrı bir konudur. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir