Edebiyat Öğretiminde Teknoloji Kullanımı ve Dijital Hikâye
Teknoloji, insan hayatını kolaylaştıran araçların tümüne verilen isimdir. Bu tanımlama çağın koşullarına göre farklı anlamlara gelmektedir. Örneğin; 50 yıl evvel teknoloji kavramı değince akıllara radyo gelirken günümüzde çok daha farklı ve işlevsel araçlar gelmektedir. Bu durum bilgisayarın ve türevlerinin hayatımıza girmesi ve yer edinmesiyle ivme kazanmıştır.
“Eğitimde teknoloji” terimleriyle bilgisayarın eğitim hayatında aktif olarak kullanılmasını akıllara gelmektedir. Eğitimde teknoloji kullanımı, 1990’lı yıllarda başlamış ve 2000’li yıllarda büyük bir enerji verilerek devam etmiştir. Sistemsel alt yapıların hazırlanması ve teknolojik araç gereçlerin okullara hatta sınıflara yerleştirilmesiyle yoluna devam etmiştir. Bu gelişmelerin en bariz örnekleri ise okullarda tabletlerle veya bilgisayarlarla derslerin işlenmeye başlanmasıdır. Bu tarihten itibaren her geçen gün teknoloji eğitim hayatımızda daha fazla yer edinmeye devam etmiş ve edecektir. Bu gelişmeler bazı derslere kendini daha fazla belli etse de Türkçe ve Edebiyat derslerinde teknolojinin kullanımına yönelik uygulamaların sayısı maalesef sınırlıdır. Gerek dersin içeriği gerek de öğretmenlerin teknolojiye yaklaşımı teknolojinin nimetlerin tam anlamıyla yararlanamamamıza sebep olmaktadır. Bu durumu bir nebze azaltmak için yapılabilecek uygulamalardan biri de ders içeriğine uygun karikatür ve dijital hikâye oluşturmaktır.
Dijital hikâye hazırlamak veya hazırlatmak için Tellagami oldukça elverişli bir uygulamadır. Sistemde var olan herhangi bir arka plan seçtikten sonra karaktere ses kaydınızı ekleyerek karakterin konuşturulması sağlanabildiği gibi karakter, ses kaydıyla eş zamanlı olarak jest ve mimikler yapabilmektedir. Bu sayede sınıfta gruplar belirlenerek sunum, proje, dönem ödevi, hikâye, şiir, sesli kitap vb. etkinlikler oluşturulabilir. Böylece öğrenciler klasik ders anlayışından biraz olsun uzaklaşarak aktif öğrenme sürecine dâhil olabilirler. Bunun yanında kendini ifade de zorlanan öğrencilerin karakterler vasıtasıyla duygu ve düşüncelerini daha kolay ifade edebilmeleri sağlanabilir. Her ne kadar bu durum gerçek yaşam koşullarına birebir fayda sağlamasa da belki bazı zorlukların aşılmasında sıçrama tahtası olabilir. Program hakkında yabancı bir içeriği buradan ulaşabilirsiniz.
Tellagami’ye alternatif olarak Goanimate adlı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. İstediğiniz ses, efekt ve arka plan ekleyerek çizgi animasyonlar oluşturabilir; bunları derste öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Üstelik oluşturulan karakterlere Türkçe sesler de ekleyebilirsiniz. Tek olumsuz yanı ise Türkçe seslerin biraz robotik çıkması. Goanimate uygulamasıyla neler yapılabileceğine ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu alanda kullanılabilecek bir diğer uygulama ise Pixton. Bu uygulama sayesinde sınıf dışı etkinlik olarak dijital hikâye gibi dijital karikatür oluşturulabilir. Bir ödevlendirme yöntemi olmasının yanı sıra, öğretmenler anlatacağı konuyla ilgili kendi karikatürlerini yaparak bunları derste kullanabilir
Akıllı tahta için uygun mu?
Evet oluşturulan içerik MEB akıllı tahtalarında gösterilebilmektedir.