Edebiyata Nasıl Çalışılır? Nasıl Çalışılmaz?!

Edebiyat dersi öğrenciler için en zorlayıcı derslerden biridir. Bu dersin zorlayıcılığı konuların çabuk unutulmasından kaynaklanmaktadır. Konuyu çalışıp, yeterince tekrar etsek dahi bir müddet sonra bilgilerin unutulmaya başlandığını görülmektedir. Bu sebeple burada edebiyata nasıl çalışılırdan ziyade çalıştıklarımız nasıl unutulmaz sorusuna cevap arayacağız.

Her şeyden önce bir dersi en kolay nasıl çalışabileceğinizi en iyi kendinizi tanıyarak öğrenebilirsiniz. Yani kimi gördüklerini daha kolay anlarken kimi duyduklarını daha iyi anlar. Bu yüzden edebiyat derslerini nasıl daha iyi anlarım sorusuna cevap vermeye çalışın. Bu soruya bir cevabı olmayan için aşağıdaki yazımız birkaç ipucu verecektir.

Öğretmen Faktörü

Derslerde öğretmeninizi dikkatlice dinleyiniz çünkü hiçbir materyal öğretmen kadar etkili olmaz ve size anında cevap veremez. Mezun olan ve herhangi bir kursa gitmeyen öğrenciler için böyle bir şansın olmayacağı için onlar yazının devamı dikkatlice uygulamaları gerekmektedir.

 

 

Az Bilginin Size Aşırı Güven Vermesine İzin Vermeyin

Edebiyata çalışırken öğrencilerin yaptığı en büyük hataların başında daha önce bir iki kez kulak aşınası olduğu konulara biliyormuş gibi bakmalarıdır. Mesela ufak bir örnekle açıklayalım. Tanzimat dönemi konusuna çalışacaksınız ve hali ile daha önce okulda veya başka yerde konu hakkında onlarca şey duydunuz. Bu az bilgi size aşırı güven verip konuyu üstün körü geçiştirirsiniz. O durum doğru bir davranış değildir. Bu şekilde çalışmaya başlamanız sadece üstü kapalı bir okumadan ibaret. Fakat tam tersine konuyu hiç bilmiyorum düşüncesi ile yaklaşmanız konuyu çok daha fazla önemsemenizi ve derinlemesine çalışmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden en basit konu dahi olsa yaklaşırken hiçbir şey bilmiyor gibi yaklaşın ve detaylıca okuyun aksi takdirde konuyu önemsemeyeceksiniz. Bu da sizin konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmamanıza ve ilerde tekrar etmek zorunda kalmanıza sebep olacaktır.

Sıfırdan Öğrenmenin Başlangıcı Nasıl Olmalı

Biraz bildiğiniz konular olduğu gibi hiç bilmediğiniz konularda olacaktır. Bu konulara çalışırken de ilk etapta kitabınızdaki konuya hızlıca bir göz atın. Konu başlıklarını okuyun, resimlerini inceleyin yani kısacası konu hakkında fikir edinmeye çalışın. Acaba burada neden bahsedecek sorusuna cevap arayın. Bu durum sizin az çok konuyu bilmenizi yani neye çalışacağınız hakkında fikir edinmenizi kısacası ön hazırlığınızı yapmanızı sağlayacak. Bu durum konuya ilgi ve motivasyonunuzu artıracaktır.

 

İlgi ve Motivasyon Üst Düzeyde Artık Ne Yapmam Gerek?

Edebiyat dersinin en güzel özelliği genellikle okuyarak anlayabiliyor olmanız. Bu yüzden iyi bir başlangıç için detaylıca konuyu okuyun. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin veya bir yerlere not alın. Bu şekilde bir defa konuyu çalıştıktan sonra yapmanız gereken bilgiler tazeyken hemen gidip birkaç test çözmek ve yanlışlarınızı tespit etmek. Yanlışlarınızı tespit ettikten sonra konu anlatımlı kitabınızda daha önce bu kısmın altını çizmediyseniz çizin ya da not alın. Yanlış çözdüğünüz soruları kitaplardan kesip alın, ayrı bir kutu içine bunları atın, muhtelif zamanlarda kutunun içerisinden rastgele sorular çekin ve hataların düzeltmelerini tekrar edin. Bu sayede bir hatanızı defalarca kez anlamış olacaksınız.

Öğrenmeniz Yeterli mi?

Konuya ne kadar hâkimim sorusu ile kendinizi baş başa bırakma vakti. Temiz bir kâğıdı önünüze koyup konu hakkında bildiklerinizi yazın. Daha sonra da kitaba göz gezdirerek varsa yanlışlarınızı ve notunuzda ki eksik kısımları düzeltin. Bu şekilde hem kendi kelimeleriniz ile not tutmuş hem de eksiklerinizi görmüş oldunuz. Bu notlar ileride tekrar için güzel olacaktır.

Kısa Sürede Değil Uzun Periyotta Çalışmanızı Yapın

Edebiyat dersinin en büyük engeli kolay öğrenildiği gibi kolay unutulmasıdır. Bu duruma engel olabilmek için ise yapabileceğiniz en güzel şeylerin başında konu çalışmanızı zamana yaymak geliyor. Yine ufak bir örnek üzerinden gidelim. Mesela bir konuyu bir günde çalıştınız ve elinizde ki kaynaklardan tüm sorularını çözdünüz. Peki, tekrar nerede? Bu durumda genelde öğrenciler “o kadar soru çözdüm, unutmam” psikolojisine giriyor ve birkaç hafta sonunda bilgilerini fazlası ile kaybediyorlar. Fakat bunun yerine konu testlerini haftalık zaman dilimlerine yaymak sizin için iyi bir tekrar olacaktır.

Çalışmalarınızı Parçalara Bölün

Tüm edebiyat konularını bir günde bitiremeyeceğiniz gibi bir hafta on gün gibi kısa sürede bitirmeniz de mümkün değildir. Bu sebeple konuları üniteler için küçük parçalara ayırın. Örneğin:

 

 

YKS EDEBİYAT ÇALIŞMA TAKVİMİ

GÜN          KONULAR                  

1 GÜN          Düz yazı Türleri

1 GÜN          Sözlü Anlatım Türleri

2 GÜN          Şiir Bilgisi

1 GÜN          İslamiyet Öncesi Sözlü Edebiyat

1 GÜN          İslamiyet Öncesi Yazılı Edebiyat

1 GÜN          Geçiş Dönemi Edebiyatı

1 GÜN          Dede Korkut Hikayeleri

1 GÜN          Halk Edebiyatı Nazım Biçimleri

2 GÜN          Halk Edebiyatı Sanatçıları

2 GÜN          Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri

2 GÜN          Divan Edebiyatı Sanatçıları

2 GÜN          Edebi Akımlar

2 GÜN          Tanzimat Edebiyatı ve Sanatçıları

1 GÜN          Servet-i Fünun Edebiyatı ve Sanatçıları

1 GÜN          Fecr-i Ati Edebiyatı ve Sanatçıları

1 GÜN          Dönemin Bağımsız Sanatçıları

1 GÜN          Milli Edebiyat ve Temsilcileri

1 GÜN          Beş Hececiler

1 GÜN          Yedi Meşaleciler

1 GÜN          1. Yeniciler (Garip)

2 GÜN          2. Yeniciler

1 GÜN          Maviciler

1 GÜN          Hisarcılar

1 GÜN          Toplumcu Gerçekçiler

1 GÜN          Cumhuriyet Dönemi 1980 Sonrası Türk Şiiri

1 GÜN          Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri

2 GÜN          Cumhuriyet Dönemi Göstermeye Bağlı Metinler

1 GÜN          Cumhuriyet Döneminde Öğretici Metinler

2 GÜN          Batı Edebiyatı Temsilcileri

1 GÜN          Türk Dünyası Edebiyatı

1 GÜN          Roman Özetleri (Yerli)

1 GÜN          Roman Özetleri (Yabancı)

Kendinize Anlatın

Kimileri okuyarak öğrenmekten zevk alırken kimileri de anlatmaktan zevk alır. Eğer anlatmaktan zevk alanlardansanız dersleri çalışırken önce bir okuma ve ardından başkasına anlatma yoluna gidiniz. Çevrenizde anlatacak kimse yoksa ayna karşısına geçerek ders anlatmak size iyi gelecek.

 

 

Anlattıklarınız Aynada Kalmasın İstiyorsanız;

Anlattıklarınız aynadan yansıyıp atmosferde kaybolmasın istiyorsanız; kendinizi anlatırken videya çekin, daha sonra videoyu izleyerek eksinlerinizi varsa hatalarınızı bulunuz. Çoğunuza saçma gelebilir ama etkili bir yöntemdir. En azından ilerde nasıl bir hatip olacağınızı da görmüş olursunuz.

Kısa ve Unutulmayacak Kodlamalar Bulun

Eğitim sistemimizin genel sorunu ezbere dayalı olması maalesef. Özellikle bu durum edebiyat öğrencilerinin canını daha fazla yakıyor çünkü hemen hemen her şeyi ezberlemek zorunda kalıyorsunuz. Fakat bazı şeyleri aklınızda kodlamanız size ezberlemekten çok daha kolay ve akılda kalıcı bir yol sunacaktır.  Örneğin ikinci yenicilerin isimleri ECE SÜT İç gibi bir kodlayarak temsilcilerini daha kolay öğrenebilirsiniz. Bu noktada yardımcı olmak için piyasada çeşitli kaynaklar mevcuttur.

 

Bunu hemen hemen her konuda uygulayabilirsiniz.

Birkaç madde ile edebiyat dersler nasıl daha verimli çalışılır sorusuna cevap verdik. Bu maddelerden özellikle baştakiler herkesin kesinlikle uyması gereken kısım fakat sonrasındaki ses kaydı, birilerine anlatma gibi kısımlar kendi keyfinize kalmış kısımlar fakat dersleri eğlenceli hale getirmek ve öğrenmeyi kolaylaştırması adına tavsiye edilebilir maddeler.

Bol soru çözmeyi ihmal etmiyoruz!!! Tavsiye soru bankaları için tıklayınız.

1 Yanıt

  1. Erkan dedi ki:

    Soru kutusu fikri orijinal geldi. Uygulayacağım. Çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir